ICEHOTEL 2013-14

ICEHOTEL ishotellet Jukkasjärvi snow snö ice is lighting design ljusdesign LED northen sweden norrland norra sverige kiruna Torne älv river frozen water designICEHOTEL ishotellet Jukkasjärvi snow snö ice is lighting design ljusdesign LED northen sweden norrland norra sverige kiruna Torne älv river frozen water design

Snön har kommit och solens timmar blir allt kortare, det är då den lysande skapelsen i norra Sverige kommer till liv. ICEHOTEL i Jukkasjärvi har passerat 20års jubileet och fortsätter att dra till sig besökare och konstnärer från världens alla hörn.

 

Inwhite har sedan 6 år äran att gestalta ICEHOTEL med hjälp av ljus. I år är vi på plats från 10e november till 22a december. Martin arbetar heltid under perioden med ICEHOTEL tillsammans med inhyrd personal för projektet.

Vi arbetar i nära samarbete med konstnärerna och hjälper dem att skapa den speciella känsla som de är ute efter i sin svit, bar, kyrka eller pelarsal. Med hjälp av de allra minsta LED-armaturer och färgfilter så byggs speciallösningar och specialmonteringar för att få just ”den där” ljusbilden. Is är ett otroligt material och mycket svårt att sätta ljus i/på. Isen kan vara helt klar utan den minsta slöja eller spricka eller så kan den vara helt vit likt isen på en hockeyrink. Varje del i varje rum måste därför provbelysas för att få bästa möjliga effekt. Den svåraste utmaningen vi har är att inte använda för mycket ljus. Snö reflekterar ljus så bra att vi i korridoren använder 3 st 1W LED för en korridor som är ca 40 meter. När vi då jobbar i en svit som behöver 5-10 st ljuspunkter så måste varje riktning och spridning väljas med stor omsorg, de flesta armaturerna dimmas även ned mycket.

 

Arbetet med ICEHOTEL hjälper oss att vidareutveckla våra gestaltningskunskaper och förståelsen för rum och form. Detta tar vi med oss och använder i våra andra projekt för att alltid skapa den allra bästa ljusmiljön för just det rummet och aktiviteten.

 Relaterat
 

Allt ljus på människan!

  Under hösten 2010 gjorde Östgöta Correspondenten en artikel om Inwhites medarbetar Julia Engberg. Artikeln handlade om ljusdesign …

Läs mer →